Cele 9 complicatii dupa implant mamar si cum sa le eviti

25/04/2019 0
complicatii-implant-mamar.jpg

Inainte de orice operatie este bine sa cunosti riscurile si complicatiile ce pot aparea. Cand vorbim despre implant mamar, complicatiile pot fi diverse, unele survenind ca urmare a greselilor medicale, altele ca urmare a nererspectarii indicatiilor primite de la doctor. In fine, mai exista si posibilitatea ca niciuna dintre parti sa nu aiba vreo vina. Pur si simplu corpul fiecarei femei este diferit si poate raspunde (sau nu) prin una din posibile complicatii aparute dupa operatia de implanturi mamare.

 

Lista celor 9 complicatii dupa implant mamar

Pentru a inlatura orice dubiu cu privire la natura posibilelor problemele, am alcatuit o lista completa cu 9 complicatii ce ar putea aparea dupa marirea sanilor cu implanturi. Te invitam sa parcurgi cu atentie randurile de mai jos, iar daca la final ai nelamuriri, te rugam sa pui intrebari in casuta de comentarii, urmmand ca Dr. Rachad sa iti raspunda in cel mai scurt timp posibil.

Acestea fiind zise, sa incepem cu prima si cea mai intalnita complicatie a implantului mamar:

 

1. Durerea

Senzatia de durere dupa operatia de implanturi este comuna tuturor pacientelor si nu ar trebui sa sperie. Dupa interventie medicul va indica tratamentul cu analgezice, in majoritatea cazurilor durerile fiind eliminate in acest mod. Durerea apare dupa orice operatie chirurgicala, unii pacienti tolerandu-o mai usor, altii mai greu. Totusi, atunci cand persista, cauzele pot include pozitionarea gresita a implantului sau contractura capsulara, complicatie despre care discutam in continuare.

 

2. Contractura capsulara

Contractura capsulara este una din posibilele complicatii ce pot aparea ca raspuns al organismului la introducerea unui corp strain in interiorul sau, respectiv implantul mamar. Astfel, capsula, adica tesutul ce se formeaza in jurul implantului introdus, poate incepe sa se contracteze si sa apese pe implant, iar acest lucru poate duce la intariri, distorsionari si posibile dureri ale sanilor.

Aparitia contracturii capsulare poate fi diminuata prin alegerea unui implant din silicon cu textura exterioara rugoasa si a metodei de introducere submusculare. In afara de posibilul efect de raspuns al organismului, contractura capsulara mai poate aparea si ca urmare a unor complicatii precum infectia, hematomul sau seromul.

 

3. Infectia

Riscul de aparitie a infectiei este prezent in prima luna de la operatia de implant mamar, insa dupa aceasta perioada dispare definitiv. Pentru a diminua aceasta posibila complicatie, evitati in primele saptamani apa (protejati cicatricile sanilor de umezeala), folositi doar pansamente sterile si respectati indicatiile doctorului.

Intarirea sistemul imunitar inainte de operatie joaca un rol important in prevenirea infectiilor, de aceea este bine sa va alimentati corespunzator si sa aveti un stil de viata sanatos. In unele situatii in care infectia devine serioasa, implantul trebuie scoas. La cateva luni dupa vindecare, implantul se poate reintroduce. O alta precizare ce trebuie facuta este ca infectia dupa operatie creste riscul de contractura capsulara.

 

4. Hematomul

Hematomul este acumulare a unei cantitati de sange in buzunarul implantului mamar. Atunci cand cantitatea este mica, acest lucru este in limitele obisnuite, insa in cazul unui hematom mare trebuiesc luate masuri precum drenarea. Daca hematomul nu este tratat corespunzator, acesta poate duce mai departe la contractura capsulara si infectie.

Pentru a evita aceasta complicatie este necesar sa efectuati analizele de sange cerute de medic. Daca acestea vor releva o posibila tulburare de coagulare a sangelui, este obligatoriu sa renuntati la operatie pana la rezolvarea problemei.

 

5. Seromul

Seromul reprezinta o acumulare de lichid galbui si vascos ce se acumuleaza in jurul implantului. Desi este o complicatie rara (apare la sub 2% din paciente), seromul poate surveni mai ales la implanturile cu suprafata texturata care prezinta o porozitate mare.

Daca aceasta complicatie apare este necesara punctia, lichidul aspirat trebuind suspus unui examen anatomopatologic pentru a depista o eventuala tumoare capsulara. Pentru a diminua riscul de serom, medicul ar trebui sa aiba experienta si sa opereze cu implanturi de calitate, recunoscute si omologate.

 

6. Ruptura implantului

Atunci cand apare, ruptura implantului poate provoaca o modificare de forma si marime a sanilor, posibile dureri sau sensibilitate, umflare, amorteala, arsuri sau usturimi. Aceste simptome nu sunt obligatorii, s-ar putea sa nu ai vreun simptom si sa nu iti dai seama ca implantul s-a rupt.

Complicatia poate aparea imediat sau dupa ani de zile, din diverse motive precum folosirea necorespunzatoare a instrumentarului chirurgical din timpul interventiei, dezvoltarea contracturii capsulare, accidentele, supracomprimarea sanilor in timpul radiografiilor mamografice, etc. Chiar daca se rup, implanturile umplute cu gel coeziv nu se scurg, siliconul medical neavand un impact major asupra sanatatii. Totusi, evaluarile periodice ale sanilor de catre chirurgul care a operat sunt o necesitate si fiecare pacienta ar trebui sa fie constienta de importanta lor.

 

7. Cicatricile

Oricare ar fi metoda de introducere stabilita si tipul de incizie, pentru ca cicatricile sa se vindece rapid si sa fie putin vizibile este bine ca pacientele fumatoare sa intrerupa fumatul cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie. Dupa operatie, cicatricile vor fi mai tari la palpare si vor avea o nuanta rozalie. Acest aspect va dura cateva luni, insa ulterior acestea vor incepe sa se albeasca, iar in final se vor sterge si vor deveni aproape insesizabile. Pentru o vindecare rapida si satisfacatoare a cicatricilor, chirurgul estetcian va recomanda pacientei anumite creme si geluri.

De asemenea, expunerea la soare poate afecta evolutia cicatricilor in sens negativ. De aceea este bine ca pacienta sa evite expunerea directa a sanilor la soare aproximativ 6-9 luni de la operatie. De specificat ar mai fi si faptul ca rapiditatea in vindecarea cicatricilor dupa operatia de implant silicon este influentata direct si de calitatea pielii (factor genetic).

 

8. Modificarea sensibilitatii areolare

In situatia in care se apeleaza la operatia de implant/ lifting cu modificarea pozitiei sau diminuarea areolelor, o posibila commplicatie este modificarea sensibilitatii acestora. Areolele pot deveni mai putin sensibile, lipsa senzatiei la atingere mentinundu-se pe termen scurt sau permanent. Acest fapt poate afecta viata sexuala si alaptarea in sarcina, deci femeile care vor sa evite aceste complicatii trebuie renunte la implanturile cu repozitionare/ micsorare areolara.
Pot alapta cu implanturi mamare?

 

9. Asimetria mamara

Atunci cand ai un san mai mare si altul mai mic, chirurgul va folosi implanturi cu volume diferite. La finalul operatiei, sanii s-ar putea sa nu arate perfect simetrici. Dupa un timp insa, sanii se vor aseza si egaliza. Daca nu se intampla acest lucru, inseamna ca avem de a face cu o asimetrie mamara, complicatie ce poate fi remediata printr-o noua operatie de schimbare a implantului. Pentru a evita complicatiile de acest gent, alege cu grija un chirurg cu experienta in operatii de implant mamar.

 

Ai intrebari despre complicatiile implantului?

Vrei sa afli informatii avizate despre operatia de marire a sanilor, riscurile si complicatiile asociate implantului sau iti doresti sa descoperi daca esti o candidata potrivita pentru acest tip de interventie?

Dr. Rachad, chirurg estetician specialist cu o experienta de peste 20 de ani si mii de operatii in portofoliu, te asteapta la o consultatie pentru a discuta aceste aspecte si pentru a stabili care este alegerea cea mai potrivita pentru tine.

PROGRAMEAZA O CONSULTATIE  CITESTE DESPRE IMPLANTUL MAMAR


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright ART ESTETICA 2019. Toate  drepturile rezervate

Open chat
1
Buna! 🖐
Ai o intrebare pentru Dr. Rachad?
Incepe conversatia acum!
Powered by