Ptoza mamara – Grade de lasare ale sanilor
Care sunt diferitele grade de lasare a sanilor si cate tipuri de ptoze mamare exista? In acest articol marca ART ESTETICA puteti afla totul despre clasificarea ptozelor mamare. De asemenea, fiecare ptoza este exemplificata prin imagini si explicatii.
Ce este ptoza mamara?
“Ce este ptoza mamara” reprezinta o intrebare pe care deseori o auzim, asa ca ne-am gandit sa o explicam pe intelesul tuturor. Pentru cei mai putin familiarizati cu termenul medical de ptoza mamara, specificam de la inceput ca acesta inseamna si este frecvent folosit in limbajul de zi cu zi sub forma expresiilor cum ar fi “lasarea sanilor” sau “caderea sanilor”. Cuvantul “ptoza” isi trage provenienta din limba greaca (“ptosis”) si inseamna literalmente “a cadea”.
Acum ca am aflat ce este ptoza mamara, sa vedem si care sunt gradele de lasare ale sanilor.
Cum se verifica gradul ptozei mamare?
Pentru a afla daca sanii se afla intr-un stadiu incipient de ptozare exista o metoda simpla de verificare. Ia un pix sau un creion si plaseaza-l sub san, orizontal. Daca va cadea jos pe podea, inseamna ca sanii nu prezinta ptoza. In caz contrar, probabil ca te afli intr-una din situatiile ce le vom prezenta mai departe in acest articol. Aceasta este doar o metoda clasica mai veche pe care o poti aplica acasa.
Pe de alta parte, medicii chirurgici esteticieni stabilesc gradul de severitate al ptozei mamare prin masuratori precise, evaluand pozitia si distanta dintre mamelon si santul inframamar (linia de unire a sanului cu pieptul). In functie de cat de lasati sunt sanii, doctorii impart ptoza mamara in mai multe categorii, astfel:
Ptoze grad 1 – scazut
In ptozele mamare cu grad scazut, mamelonul se afla la nivelul santului inframamar si deasupra zonei de jos a sanului.
Exista mai multe optiuni de corectare a ptozei de grad 1, de cele mai multe ori folosindu-se lifting -ul sanilor. Prin aceasta operatie se va urmari reducerea pielii lasate si ridicarea mamelonului si a areolei. Inciziile verticale, periareolare sau imprejurul areolei vor fi stabilite de catre chirurg si depind de mai multi factori. De la caz la caz, doctorul poate decide sa foloseasca una, doua sau toate cele trei tipuri de incizii.
De asemenea, procedura de lifting este solicitata frecvent impreuna cu operatia de implant cu silicon. Pentru pacientele ce prezinta o ptoza de grad 1 si doresc o marire a sanilor, se utilizeaza implanturi de dimensiuni mici sau moderate pentru recapatarea aspectului estetic, natural si tineresc.
Ptoze grad 2 – moderat
In acest caz, mamelonul este localizat sub santul inframamar si deasupra portiuni ce se afla in partea de jos a sanului (zona formata din tesutul glandular si cel adipos). Atunci cand punctul central al mamelonului este la o distanta de 1 – 3 cm sub santul inframamar, putem considera ca aceasta este o ptoza de grad 2, moderat. Ca si in cazul ptozei de grad 1, pentru ridicarea si redarea aspectului dorit al sanilor se alege metoda de lifting mamar.
De asemenea, daca pacienta doreste si o marire a bustului, liftingul poate fi insotit cu implanturi de silicon (volume mici sau medii).
Ptoze grad 3 – sever
Ptozele mamare severe au cel mai ridicat grad de lasare al sanilor. In aceasta faza, mamelonul este mult sub santul inframamar fiind indreptat catre sol.
Pentru ptoza de grad 3 exista mai multe variante de corectare, in functie de caracteristicile sanului:
– operatia de mastopexie completa, adica liftingul total in care utilizeaza 3 tipuri de incizii: periarelolara (in jurul areolei, verticala (de la baza areolei si pana la santul inframamar) si orizontala (pe lungimea santului inframamar)
– operatia de lifting insotita de implant din silicon
– operatia de lifting insotita de reductia mamara (daca sanii sunt foarte voluminosi).
Pseudoptoze
Pseudoptoza mamara sau tegumentara, asa cum mai este cateodata denumita, nu este de fapt o ptoza, deoarece mamelonul se afla deasupra nivelului santului inframamar. In orice caz, in majoritatea situatiilor de pseudoptoza, glanda mamara se afla sub santul inframamar.
Deseori, corectarea pseudoptozelor se face doar prin umplerea sanilor cu implant din silicon, fara a se mai recurge la lifting.
Si in acest caz, exista variante de abordare, respectiv corectarea prin implant cu sau fara excizia pielii curcumareolare/ zonei inferioare a glandei mamare.
Malpozitii ale parenchimului mamar
Pozitia gresita a parenchimului mamar (tesut specific glandei mamare) are ca efect o lipsa de umplere a polului inferior al sanului, santul inframamar este plasat prea sus iar mamelonul si areola sunt foarte apropiate de acesta si indreptate catre sol. De obicei aceasta ptoza se dezvolta in timp datorita unei diformitati.
Malpozitiile parenchimului mamar se corecteaza prin operatia de implant cu silicon. Chirurgul estetician va urmari sa elibereze parenchimul mamar din fascia pectorala pentru a obtine efectul estetic dorit cu implantul din silicon si pentru a reduce la minim necesitatea liftingului.
Ce sa faci mai departe?
La ora actuala, desi se vehiculeaza o multime de remedii naturiste, singurele tratamente de ridicare a sanilor sunt cele chirurgicale, explicate mai sus.
Daca vrei sa verifici exact care este gradul de ptoza mamara, ce operatie estetica ti se potriveste si care sunt costurile este necesara o vizita la chirurgul estetician.
Ai intrebari despre operatia de lifting mamar?
Vrei sa afli informatii avizate despre operatiile de lifting mamar sau iti doresti sa descoperi daca esti o candidata potrivita pentru acest tip de interventie?
Dr. Rachad te asteapta la o consultatie pentru a discuta aceste aspecte si pentru a stabili care este alegerea cea mai potrivita pentru tine.
Dr. Rachad
Rachad Hassan, chirurg estetician specialist din anul 2001, fondator Art Estetica Bucuresti. Experienta in peste 9000 de operatii estetice din care 2000 de operatii de lifting, implant mamar cu silicon & augmentare mamara cu grasime proprie.