Ai deviatie de sept si respiri bine? Afla cauza!

11/08/2016 by Dr. Rachad0
deviatie-sept-si-respiratie-normala.jpg

Ai o deviatie de sept si respiri bine? Poate parea surprinzator insa de multe ori acest lucru este foarte posibil. In acest articol, Dr. Rachad ne explica care este cauza pentru care pacientii ce prezinta un sept deviat pot respira (uneori) normal pe nas.

 

Am deviatie de sept si totusi respir normal!

Deviatia de sept este un motiv bine cunoscut de cei ce nu pot respira bine. Totusi, uneori pacientii ce prezinta deviatie de sept spun ca au momente in care respira bine pe nas. Din acest considerent, multe persoane afectate isi pun urmatoarele intrebari: Chiar este deviatia de sept cauza pentru care nu pot sa respir bine? Nu ar trebui ca dificultatea de a respira sa fie permanenta?.

Pentru a lamuri aceasta problema, l-am rugat pe Dr. Chirurg Estetician Rachad Hassan sa ne explice care este cauza pentru care unii pacienti diagnosticati cu deviatie de sept au perioade cand respira perfect normal si momente in care au dificultati de respiratie. Afla in randurile de mai jos care este explicatia!

 

De ce uneori respiri fara probleme…

Septul deviat vs septul fara deviatie
Septul deviat vs septul fara deviatie

Contrar asteptarilor, atunci cand deviatia de sept este prezenta, obstructia nazala poate aparea din cand in cand SAU poate fi permanenta. Pentru a intelege mai bine cum de acest lucru este posibil trebuie sa precizam de la inceput ca un sept este deviat atunci cand peretele (septul) ce desparte cele doua cavitati nazale (narile) este aplecat intr-o parte in loc sa fie perfect drept.

In prima figura de mai sus, peretele este aplecat spre stanga, deci avem o deviatie de sept, in timp ce in a doua poza septul este perfect aliniat.

Chiar daca in primul caz nara din stanga are un volum mai redus, ea are totusi un spatiu suficient de mare pentru ca aerul sa patrunda si sa fie respirat cu usurinta. Daca pacientul cu deviatie de sept are mucoasa nazala neafectata (nu este inflamata) este foarte posibil ca acesta sa fie capabil sa respire normal.

 

Inflamarea mucoasei nazale

In caz contrar, atunci cand exista chiar si o mica inflamare a mucoasei din cauza hipertrofiilor (maririi) cornetelor nazale, alergiilor, infectiilor sau iritatiilor, partea ingusta se va obtura si mai mult. Aceasta inseamna ca spatiul ingust datorat deviatiei initiale se va restrange pe masura, lasand si mai putin aer sa intre.

Inflamatia septului nazal
Inflamatia septului nazal

Asa cum se poate observa in figura alaturata, spatiul in care patrunde aerul este foarte mic, aceasta datorandu-se atat deviatie de sept, cat si inflamarii mucoasei nazale. Daca mucoasa nu ar fi atat de inflamata, spatiul ar fi mai generos si deci pacientul ar avea un volum suficient pentru a respira bine (chiar si in conditiile unei deviatii de sept).

Indiferent daca este vorba despre un sept deviat sau despre unul perfect aliniat, inflamatiile, alergiile sau infectiile au ca efect reducerea spatiului prin care aerul patrunde in nas, aceast fapt atragand dupa sine dificultati respiratorii. Efectul se amplifica mai ales atunci cand pacientul prezinta deviatie de sept, deoarece spatiul se ingusteaza si mai mult. De aceea, pacientii cu deviatie de sept care prezinta o mucoasa neinflamata au perioade in care pot sa respire bine pe nas, insa la cea mai mica inflamare dificultatile apar.

 

Ai intrebari despre septoplastie?

Vrei sa afli informatii avizate despre operatiile de septoplastie sau iti doresti sa descoperi daca esti un candidat potrivit pentru acest tip de interventie?

Dr. Rachad te asteapta la o consultatie pentru a discuta aceste aspecte si pentru a stabili care este alegerea cea mai potrivita pentru tine.

PROGRAMEAZA O CONSULTATIE CITESTE DESPRE OPERATIE

Dr.Rachad

Dr. Rachad

Rachad Hassan, chirurg estetician specialist din anul 2001, fondator Art Estetica Bucuresti. Experienta in peste 9000 de operatii estetice din care 2000 de operatii de lifting, implant mamar cu silicon & augmentare mamara cu grasime proprie.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


© 2023 ART-ESTETICA.RO

Open chat
1
Buna! 🖐
Ai o intrebare pentru Dr. Rachad?
Incepe conversatia acum!