Reductie mamara - Operatie micsorare sani cu Dr. Rachad

Cui se recomanda micsorarea sanilor?

Micsorare sani prin reductie mamara Procedura denumita in limbajul chirurgiei plastice reductie mamara sau mamoplastie de reductie este o operatie de micsoarare a sanilor recomandata femeilor ce intampina dificultati fizice (disconfort, durere) sau psihice (aspect inestetic) cauzate de volumul supradimensionat al sanilor.

Astfel, cele mai multe paciente aleg operatia de micsorare sani din motive intemeiate precum imposibilitatea de a suporta greutatea excesiva a bustului, acest fapt provoacand dureri de spate sau deformari ale coloanei vertebrale.

De asemenea, marimea supradimensionata a sanilor duce in majoritatea cazurilor la afectiuni dermatologice cauzate de transpiratia si iritarea pielii din regiunea santului sub-mamar.

In ceea ce priveste aspectul estetic, micsorarea sanilor concomitent cu ridicarea prin lifting mamar aduce beneficii la nivel psihic femeilor cu grad ridicat de ptoza mamara (sani foarte mari si lasati).

Mamoplastia de reductie este recomandata atunci cand aveti sanii mari si:
- prea voluminosi, respectiv bustul nu se incadreaza in proportiile corpului;
- atarnati, areola si mamelonul sunt orientate in jos;
- asimetrici, respectiv un san mai mare, altul mai mic;
- suferiti de dureri ale umerilor, gatului si spatelui;
- apar exeme si iritatii sub santul mamar;
- marirmea bustului va impiedica sa faceti activitati fizice sau sport de performanta.

Operatia de micsoarare sani este contraindicata atunci cand:
- varsta este mai mica de 18 ani (cresterea si dezvoltarea sanilor nu s-a incheiat);
- alaptarea este in curs de desfasurare sau s-a incheiat, insa nu au trecut 6 luni de la acest termen;
- ciclul menstrual este in desfasurare;

Ce presupune operatia de micsorare sani?

Operatia de micsorare sani dureaza de la 3 la 4-5 ore si se fectueaza sub anestezie generala. Procedura de reductie presupune excizia unor portiuni mai mari sau mai mici din glanda mamara, tesutul de piele subareolar si grasimea aferenta.

De asemenea, deoarece cresterea excesiva a sanilor are ca rezultat expansiunea tesutului areolar, in cadrul fiecarei operatii de reductie mamara areolele se decupeaza, micsoreaza si apoi repozitioneaza in zonele dorite. Pentru a nu pierde sensibilitatea areolelor, lucru de evitat insa care este posibil a se intampla in unele cazuri, acestea vor fi pozitionate in anumite zone ale sanilor.

Inainte de operatie

Pentru a decide tehnica de reductie mamara ce va fi aplicata, inainte de operatie doctorul va examina volumul, forma sanilor, calitatea pielii, pozitiile areolelor si a mameloanelor. In timpul consultatiei este obligatoriu sa comunicati doctorului toate aspectele ce privesc istoricul medical, boli sau alergii ce v-au afectat in trecut si daca luati o medicatie in prezent.

Chirurgul estetician va indica anumite masuri ce trebuiesc luat inaintea operatiei de reductie mamara, astfel:
- evitarea expunerii sanilor la soare sau solar;
- intreruperea medicamentelor antiinflamatoare, contraceptive, antidepresive, aspirina si alte medicamente ce pot influenta negativ coagularea sangelui;
- stoparea fumatului sau reducerea numarului de tigari pentru ca cicatricile sa se vindece corespunzator;
- intreruperea alimentatiei si bauturilor de orice fel cu 8 ore inainte de operatie.

Analize

Inainte de operatie pacientele au nevoie de urmatoarele analize medicale:
- ecografie pentru vizualizarea tesutului glandular;
- mamografie, numai daca exista suspiciuni privind eventuale chisturi;
- EKG;
- analize uzuale (hemoleucograma, coagulograma, transaminaze, uree, creatinina, glicemie).

Tehnici de reductie mamara

Tehnica de incizie tip Ancora Reductia mamara presupune aparitia unor cicatrici la nivelul sanilor ce pot fi de diverse tipuri, in functie de tehnica aleasa si stabilita preoperator.

Cea mai intalnita tenica de reductie mamara este incizia in forma de ancora sau T inversat cu o taietura in jurul areolelor, rezultand in final 3 incizii:

- circular, in jurul areolei;
- vertical, de la areola pana la santul mamar;
- orizontal, in santul mamar.

La finalul operatiei, liniile de incizie se sutureaza cu fire neresorbabile si se bandajeaza cu pansamente sterile.

Micsorarea sanilor prin reductie mamara poate fi insotita de operatia de liposuctie, caz in care chirurgul va extrage grasimea prin incizii fine aplicate la nivelul axilelor.

Postoperator

Dupa operatie, pacienta va ramane peste noapte internata in clinica sub supraveghere medicala. Chirurgul estetician va monta tuburi de drenaj ce vor fi mentinute 1-2 zile pentru a se evita formarea hematoamelor. In primele postoperator este posibil sa apara dureri insa acestea vor fi combatute cu analgezice. Eventualele edemuri si echimoze dispar in scurt timp. Dupa externare, pacienta trebuie sa poarte o bustiera speciala, sa evite activitatea fizica si dormitul cu fata in jos timp de cel putin 30 de zile.

De asemenea, atat inainte, cat si dupa operatie se recomanda ca fumatul sa fie intrerupt cat mai mult timp posibil pentru ca cicatricile sa se vindece mai rapid. Expunerea sanilor la soare sau solar trebuie amanata pana la vindecarea totala.

Activitatile normale ce nu presupun efort fizic pot fi reluate in aproximativ 10 - 12 zile de la operatie. Recuperarea totala cu reluarea oricarui tip de activitate variaza de la o pacienta la alta, de obicei aceasta fluctuand intre 60 si 90 zile,

Riscuri si complicatii

La fel ca orice alta operatie estetica si procedura de micsorare a sanilor are anumite riscuri ce vor fi evaluate in raport cu varsta, starea de sanatate si istoricul medical. Doctorul va informa pacienta in timpul consultatiei preoperatorii cu privire la complicatiile ce pot aparea si cum pot fi acestea reduse la minim.

Riscurile si complicatiile operatiei de reductie mamara:
- infectie;
- hematom/ sangerare;
- scaderea sensibilitatii mameloanelor;
- posibilitatea ca alaptatul sa nu mai poata fi pastrat.

Cicatricile dupa reductie mamara sunt mai evidente decat cele rezultate in urma implantului mamar, iar tipul de vindecare este mai lung. Respectand indicatiile doctorului veti scurta perioada de vindecare si veti contribui la rezultatul final dorit, respectiv cicatricile vor fi aproape insesizabile.

Pentru a reduce la minim complicatiile, consultatiile postoperatorii se vor efectua periodic, conform indicatiilor chirurgului.

Cat dureaza efectul dupa o reductie mamara?

Dupa micsoarare sanii vor ramane la volumul postoperatoriu pana la o viitoare sarcina sau pana la cresterea semnificativa in greutate. De obicei, sanii se pastreaza la marimea de dupa reductie si nu mai revin la dimensiunea de dinainte.

Poze operatii estetice

Micsorare sani prin reductie mamara