Necesitatea vs dependenta si exagerarea in chirurgia estetica

13/10/2014 by Dr. Rachad0
interviu_dr_rachad_lumea_medicala_chirurgie_estetica.jpg

In acest interviu, Dr Rachad Hassan, medic specialist chirurgie plastica si reparatorie, explica diferenta dintre necesitatea unei operatii estetice si dependenta sau exagerea ce apare uneori in chirurgia estetica. Interviul este preluat din revista Lumea Medicala – luna august 2014.

De unde pasiunea pentru chirurgia estetica?

De cand eram mic copil visam sa ajung medic, sa ajuti pacientii, sa le fac bine. Visul meu s-a indeplinit, am ajuns sa fac facultatea de medicina Carol Davila din Bucuresti, dupa care am urmat rezidentiatul in specialitatea de chirurgie plastica si reparatorie.

Timp de 6 ani am avut mii de pacienti, de la cazuri complexe de arsuri si traumatisme grave, pana la simple cicatrici. Impreuna cu colectivul spitalului am ajutat mii de pacienti si pot spune ca sunt mandru de colegii mei si ca datorita lor am capatat o experienta enorma. In prezent efectuez operatii in clinici private de renume din Bucuresti precum Arcalife sau Nordestetica.

Sunt cazuri in care o operatie estetica vindeca un complex?

Scopul chirurgiei estetice este de a produce o schimbare armonioasa si satisfacatoare pentru pacient. De cele mai multe ori pacientii care sufera de procesul de imbatranire sunt afectati si la nivel psihologic. Un exemplu concret este dat de ultimele studii efectuate de American Academy of Dermatology care releva faptul ca tratarea pacientilor cu toxina botulinica impotriva ridurilor (Botox, Dysport, Vistabel) produce un efect antidepresiv.

Care este cheia succesului in relatia doctor-pacient?

Relatia pacient-doctor trebuie sa fie una constructiva, bazata pe o comunicare deschisa. Numai asa se poate stabili un diagnostic si un tratament corect. Este foarte important ca pacientul sa fie sincer si sa puna intrebari pentru a primi informatii suficiente si utile luarii unei decizii adecvate.

Care sunt cele mai mari satisfactii din cariera unui medic estetician?

Nu exista satisfactie mai mare ca atunci cand vezi ca rezultatele dau roade si ca in urma ajutorului dat pacientul pleaca acasa multumit si fericit.

Majoritatea celor care apeleaza la chirurgie estetica sunt femei. Aveti si pacienti barbati?

In general, majoritatea pacientilor sunt femei, insa in ultima vreme numarul barbatilor care vor sa arate mai bine si apeleaza la operatii estetice este in crestere. Este cazul lipoaspiratiei, ginecomastiei, rinoplastiei, liftingului facial, corectarii ptozei palebreale (pleoapelor) si tratarii ridurilor de expresie.

Exista pacienti care devin dependenti de operatii estetice. V-ati confruntat cu asemenea cazuri?

Majoritatea pacientilor apeleaza la operatii estetice pentru a arata mai bine. Exista insa si unii asa-zisi “dependenti”. Un exemplu ar fi pacientele ce apeleaza in mod repetat la implanturi mamare pentru marirea sanilor, desi chiar nu este cazul. Personal, nu incurajez efectuarea unei interventii suplimentare decat daca este imperios necesar, adica daca prima operatie facuta de chirurg nu a reusit.

Ati fost pus in postura de a refuza un pacient atunci cand solicitarea acestuia a fost exagerata?

In chirurgia estetica nu trebuie exagerat. Este bine ca pacientul sa fie bine informat asupra operatiei dorite si a rezultatului asteptat. Un criteriu foarte important pentru rezultatul operatiei este anatomia de la care se pleaca. Astfel, cand vorbim despre o rinoplastie, forma si structura nasului difera de la un pacient la altul, aspectul final putand fiind influentat de aceste caracteristici native.

In cazul operatiei de marire a sanilor cu implant silicon este obligatoriu ca aceasta sa fie efectuata dupa varsta de 18 ani, adica dupa ce se termina perioada de crestere. Chiar daca unele paciente doresc un volum cat mai mare posibil, acest lucru este realizabil numai daca avem in vedere respectarea anumitor aspecte precum masura, inaltimea, glanda mamara, circumferinta toracelui. Pentru a obtine un rezultat armonios nu trebuie exagerat.

Care este cea mai solicitata operatie estetica?

Cele mai cautate operatii sunt cele de marire a sanilor cu implante mamare, urmate de cele de rinoplastie si lipoaspiratie. Daca in cazul primelor doua interventii metodele sunt clasice, chirurgul fiind singura optiune de alegere, in cazul lipoaspiratiei tendinta pacientilor este de a alege clinici cu tehnologii de ultima ora, mai scumpe, dar care ofera rezultate superioare.

De exemplu, din ce in ce mai multi pacienti aleg metodele de lipoaspiratie cu ultrasunete VASER, tehnologie utilizata in prezent de chirurgii din SUA si care este acum disponibila si in Romania.

Dr.Rachad

Dr. Rachad

Rachad Hassan, chirurg estetician specialist din anul 2001, fondator Art Estetica Bucuresti. Experienta in peste 9000 de operatii estetice din care 2000 de operatii de lifting, implant mamar cu silicon & augmentare mamara cu grasime proprie.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


© 2024 ART-ESTETICA.RO

Open chat
1
Buna! 🖐
Ai o intrebare pentru Dr. Rachad?
Incepe conversatia acum!